فارس ادز

داستان دنباله دار شش یخدانها - مریم برزویی

 یه داستان صوتی خاص 

(با خوانش خود نویسنده)

از اون داستانها که کلی ذهن تون رو درگیر میکنه
و روزها بهش فکر خواهید کرد

اگر علاقه مند به دریافت رایگان بخشی از داستان هستید از طریق فرم تماس با ما اطلاع رسانی نمایید. 

داستان دنباله دار شش یخدانها - مریم برزویی

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

آموزش کسب درآمد اصولی از اینترنت - بخش هفتم - fars-ads.com

آموزش کسب درآمد اصولی از اینترنت - بخش هفتم - fars-ads.com

ویرایش: 1397/4/22
نویسنده: chaampol
مشکل هرزنامه ها

هیچ بحثی درباره ایمیل بدون اشاره به معضل هرزنامه ها کامل نیست. هرزنامه معادل کلمه انگلیسی Spam است و به معنی ایمیلی است که گیرنده، صرف نظر از اینکه قبلا برای دریافت آن ابراز تمایل کرده است یا نه، دوست ندارد آن را باز کند و بخواند.
ممکن است بلافاصله با خود فکر کنید: «این اصلا عادلانه نیست! اگر قبلا کسی برای دریافت ایمیلی ابراز تمایل کرده است، چطور ممکن است از بابت دریافت آن ناراحت باشد؟! » در واقع طبقه بندی یک ایمیل در گروه هرزنامه ها کاملا بستگی به احساس گیرنده آن دارد. در حالی که ممکن است شما یک ایمیل را با حسن نیت فرستاده باشید، نهایتا همه چیز بستگی به این دارد که گیرنده ها چطور فکر می کنند. ایمیلهای ناخواسته و ایمیل هایی که گیرنده پس از دریافت آن از محتوایش راضی نیست هر دو به عنوان اسپم یا هرزنامه تلقی میشوند.
البته درحالی که معمولا محتوای ایمیل ها باعث میشود به عنوان هرزنامه شناخته شوند، روشی که برای ساختن و استفاده از لیست خود به کار برده اید نیز ممکن است سبب شود کاربران ایمیل هایتان را هرزنامه تلقی کنند.

اجازه

یک کارشناس بازاریابی به نام ست گادین اولین بار در سال 1999 ایده بازاریابی مبتنی بر اجازه را مطرح کرد. او مشاهده کرده بود که بیشتر روشهای بازاریابی سنتی بر اساس وارد کردن وقفه ناگهانی به مخاطبانی است که بازاریاب قصد دارد پیام خود را به آنها برساند. به عنوان مثال تبلیغاتی که در لابلای برنامه های تلویزیونی و رادیویی پخش میشوند از این نوع هستند. جستجوی گادین برای پیدا
کردن روشی که بتوان توجه مخاطبان علاقه مند را جلب کرد منجر به تولد ایده بازاریابی مبتنی بر کسب اجازه از مخاطبان شد که در کتاب او با عنوان «بازاریابی مبتنی بر اجازه: تبدیل غریبه ها به دوستان و دوستان به مشتریان » تشریح شده است.

در واقع «اجازه » کلید معمای موفقیت بازاریابی ایمیلی است. هیچ عامل دیگری نمیتواند به اندازه این کار شما را در مقابل شکایات مربوط به هزرنامه بیمه کند. در این روش باید قبل از ارسال ایمیل هایتان برای مشتریان، از مردم بخواهید متن مربوط به مجموعه ای از شروط و توافق های میان شما و آنها را بخوانند و موافقت خود را با مفاد این بیانیه ها اعلام کنند.
گادین رابطه میان مشتری و فروشنده را به رابطه انسانی دوطرفه تشبیه میکند. اگر قرار باشد از هرکسی که سر راهتان سبز میشود خواستگاری کنید، بسیار بعید است که بتوانید همسر یا شوهر وفاداری پیدا کنید! در عوض برای رسیدن به مرحله ازدواج مراحل دیگری وجود دارد که باید یک به یک طی شوند. این گامها معمولا با شناخت اولیه شروع می شود و با یک سری قرار ملاقات های بعدی دنبال می شود. در هر ملاقات شما برای ادامه ارتباط و ملاقاتهای بعدی از طرف مقابل تلویحا یا صریحا اجازه میگیرید. همین اصل در رابطه شما با مشتریانتان نیز صادق و برقرار است. هرچه آنها درباره شما بیشتر بدانند، بیشتر از بابت دریافت ایمیلهایتان راضی خواهند بود. اما به هرحال برای اینکه در ابتدا یک شناخت اولیه نسبت به شما به دست آورند، باید با اولین قرار ملاقات موافق باشند و این همان مرحله ابراز تمایل و کسب اجازه است.

اصول طراحی ایمیل تبلیغاتی

رعایت یک سری نکات مهم در ساختار کلی ایمیلها، اولین موضوعی است که باید در طراحی ایمیلهای تبلیغاتی به آن دقت کنیم. این ساختار شامل آدرس From یعنی آدرس فرستنده ایمیلها )خود شما(، خط عنوان یا Subject ایمیل، قابلیت پیش نمایش ایمیل و قسمت بالایی محتوای ایمیل است. هنگامی که یک کاربر میل باکس خود را باز میکند، به ترتیب این چهار قسمت را مورد توجه قرار میدهد.
یک لحظه به خاطر بیاورید که هر روز وقتی میل باکس خود را باز میکنید و فهرست نامه های تازه رسیده را میبینید، اولین جایی که نگاه می کنید کجاست. به احتمال زیاد ابتدا به آدرس فرستنده ها نگاه میکنید تا آنهایی که آشنا به نظر میرسند را در ذهن خود جدا کنید. اینها نامه هایی هستند که احتمال میدهید بیش از بقیه نامه ها جالب باشند. کم و کیف بقیه ایمیلها فعلا برایتان نامعلوم است و نیاز به بررسی بیشتر دارند. سپس به عنوان نامه ها دقت میکنید. عنوان بعضی از ایمیلها بیش از حد غیر واقعی به نظر میرسد. مثلا: «رویاهای شما به حقیقت پیوست! » و یا «شما یک پژو برنده شدید! » چون احتمالا قبلا هم با هرزنامه ها برخورد کردید، حدس میزنید اینها نیز هرزنامه اند و بدون اینکه حتی بازشان کنید به سطل آشغال میفرستید. یکی از ایمیلها هم عنوان ندارد. زیاد به باز کردن این نامه علاقه نشان نمیدهید چون میترسید وقتتان تلف شود. پس این را هم پاک میکنید. یک ایمیل دیگر هم عنوان گنگ و نامفهومی دارد.
سر درنمی آورید که این ایمیل از کیست یا چرا آن را دریافت کرده اید. این نامه هم به سرنوشت قبلی ها دچار میشود.
سراغ ایمیل دیگری میروید که آدرس فرستنده اش معنای مشخصی را در ذهنتان زنده نمیکند اما عنوانش اینطور شروع شده: «فرصت را از دست ندهید! دوره آموزشی ... ». بقیه عنوان در فهرست ایمیلها جا نشده و دیده نمی شود. زیاد جذبتان نمی کند ولی از روی کنجکاوی نگاهی به پنجره پیش نمایش محتوای ایمیل می اندازید. با لوگوی آشنای یک موسسه آموزشی روبرو میشوید.
ناگهان یادتان می آید دو هفته پیش در نمایشگاه به غرفه این موسسه مراجعه کرده بودید و برای شرکت در یکی از دوره ها پیش ثبت نام کرده بودید. به نظر می رسد این ایمیل ارزش باز کردن را داشته باشد. این مثال نشان میدهد که احتمالا هر روز کاربران اینترنت هنگام باز کردن میل باکس خود چه روندی را دنبال میکنند و چگونه آدرس فرستنده و عنوان آن میتواند سرنوشت آن ایمیل را تعیین کند.


نکاتی که در نگارش ایمیل باید توجه کنید

هرچند تسلط بر فنون نگارش میتواند مزایای زیادی برایتان به همراه داشته باشد، اما برای نوشتن ایمیل لازم نیست از یک نویسنده خبره کمک بگیرید یا خودتان یک نویسنده چیره دست باشید.

کافی است هنگام نگارش متن و محتوای ایمیل به این نکات توجه کنید:
-1 پاراگراف ها را کوتاه نگه دارید. شش خط یا کمتر خوب است. کاربران اینترنت برخلاف خوانندگان روزنامه ها و مجلات چاپی کم طاقت و کم حوصله هستند.

-2 هر جا که مناسب بود از بولت ها برای متمایز کردن اقلام و مواردی که در یک رده قرار میگیرند استفاده کنید. مثلا به جای اینکه بنویسید: «در دوره آموزشی ایمیل مارکتینگ با موضوعاتی چون:
مزایای بازاریابی ایمیلی، انواع ایمیل های تبلیغاتی، روشهای تهیه فهرست ایمیل مشتریان و تدوین یک استراتژی برای بازاریابی ایمیلی آشنا می شوید. » بنویسید:

در دوره آموزشی ایمیل مارکتینگ با این موضوعات آشنا میشوید:
• مزایای بازاریابی ایمیلی
• انواع ایمیل های تبلیغاتی
• روشهای تهیه فهرست ایمیل مشتریان
• روش طراحی ایمیل های تبلیغاتی
• تدوین یک استراتژی برای بازاریابی ایمیلی

به طور کلی طبقه بندی اطلاعات و استفاده از عناصر بصری، به چشم کمک میکند تا اطلاعات مورد
علاقه را سریع تر و راحت تر پیدا کند.


منبع: سایت فارس ادز
امتیاز دهی به مقاله



آموزش کسب درآمد اصولی از اینترنت - بخش هفتم - fars-ads.com
آموزش کسب درآمد اصولی از اینترنت - بخش هفتم - fars-ads.com
نظرات   (0 نظر)
مرتب سازی بر اساس:

 
ثبت نظر:
شما می توانید درباره آموزش کسب درآمد اصولی از اینترنت - بخش هفتم - fars-ads.com نظر دهید یا سوال بپرسید:
نام و نام خانوادگی:
کلمات کلیدی: اصول طراحی ایمیل تبلیغاتی ، کسب و کار اینترنتی ، آموزش کسب درآمد از اینترنت ، بازاریابی اینترنتی ، همکاری در فروش ، نکاتی که در نگارش ایمیل باید توجه کنید ، مزایای بازاریابی ایمیلی