

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
اصل دهم کليدي در تصميم گيري: از دست دادن و به دست آوردن
اجتناب از باخت به اين معني است كه ما آن چه داريم و ميخواهيم از دست دهيم را بسيار ارزشمندتر از آن چه نداريم و به دست خواهيم آورد ارزيابي كنيم. اين قاعده هميشه درست است حتي اگر در مورد چيزي كم ارزش مثل يك ليوان سفالي باشد. در يك مطالعه اي به تيمي از شركت كنندگان يك ليوان هديه داده شد و از آن ها خواستند اين ليوان را به گروهي كه ليوان ندارند بفروشند. آن ليوان چيز عجيبي نبود. يك ليوان معمولي كه از مغازه اي در همان نزديكي خريداري شده بود. از كساني كه صاحب ليوان بودند خواسته شد كه قيمت پيشنهادي خود را بيان كنند. همينطور از كساني كه ليوان نداشتند پرسيده شد كه به چه قيمتي حاضرند آن را بخرند. به دليل اجتناب از حس از دست دادن كساني كه صاحب ليوان بودند قيمتي بسيار بالاتر از كساني كه ميخواستند ليوان را بخرند پيشنهاد دادند. يك ضرب المثل قديمي ميگويد كه :
<< يك پرنده در دست، بهتر از دو پرنده روي درخت است. >>
اما ظاهراً اين آزمون نشان داد كه نسبت واقعي از اين هم بالاتر است. در اغلب تصميم گيري ها ما با يك بده بستان روبرو هستيم و قانون مذكور بر آن حاكم است.
ما آن چه داريم و ميخواهيم از دست دهيم را بسيار ارزشمندتر از آن چه نداريم و به دست خواهيم آورد ارزيابي ميكنيم.
منبع: سيد حميدرضا عظيمي كارشناس ارشد مديريت بازرگاني – بازاريابي دانشگاه شهيد بهشتي
کلمات کلیدی: ارزيابي ، ليوان سفالي ، گروهي ، درخت ، ارزشمند