

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
مکملهاي غذايي درست مثل تيغ دولبه در بدن عمل ميکنند؛ يعني اگر آنها را براي رفع کمبودهاي تغذيهاي که به علل مختلف با آن مواجه شدهايد...
مصرف کنيد، هم نياز بدنتان را برآورده و هم به حفظ سلامتتان کمک کردهايد ولی مصرف بيش از اندازه، خودسرانه و ناآگاهانه انواع مکملهاي غذايي، سبب ايجاد مسموميت ميشود و نهتنها براي سلامت مفيد نيست، بلکه آن را به خطر هم مياندازد. بين مکملهاي غذايي مختلف، گروهي از آنها بهعلت کمبودهاي تغذيهاي که در ميان افراد جامعه وجود دارد، بيشتر از ساير مکملها تجويز و مصرف ميشوند. به همين علت به بررسي چگونگي مصرف رايجترين مکملهاي غذايي پرداختهايم.
1. مکمل ويتامين C
معمولا مکمل ويتامين C براي افزايش قدرت سيستم ايمني بدن يا سريعتركردن روند بهبود بيماريهاي ويروسي مثل سرماخوردگي تجويز ميشود. گاهي هم متخصصان پوست و مو، مصرف يک يا دو دوره از مکملهاي ويتامين C را براي حفظ شادابي پوست به بيماران خود توصيه ميکنند.
• توصيه: اگر مکمل ويتامين C را با نوشيدنيهاي حاوي اين ويتامين يا نوشيدنيها و خوراکيهاي حاوي ويتامينهاي A و E مصرف کنيد، جذب آن در بدن بيشتر و بهتر صورت ميگيرد. استعمال دخانيات، سبب دفع ويتامين C از بدن ميشود. اگر مکمل ويتامين C مصرف کردهايد، براي پيشگيري از دفع آن از بدن، تا حدود 2 ساعت از مصرف چاي، قهوه و نسکافه خودداري کنيد. در ضمن، مسکنها، داروهاي استروييدي، ضدبارداري و ضدافسردگي سبب ايجاد اختلال در جذب ويتامين C ميشوند. همچنين بهتر است مکمل ويتامين C را حدود يک ساعت پيش از صرف غذا، مصرف کنيد.
• هشدار: مکمل ويتامين C نبايد بيشتر از حد تجويزشده، مصرف بشود زيرا افزايش سطح اين ويتامين در بدن، سبب ابتلا به اسهال و افزايش ترشح شيرههاي گوارشي ميشود.
2. مکمل روي
کمبود روي در بدن سبب ايجاد خستگي، کوتاهي قد در بچهها، افزايش دردهاي قاعدگي و تاخير در بهبود جاي زخمهاي بدن ميشود. از اين رو، مصرف مکمل روي براي افرادي که از کمبود آن رنج ميبرند يا رژيم غذايي آنها از نظر وجود اين ماده معدني فقير است، ضروري به نظر ميرسد.
• توصيه: مکمل روي را بايد با آب ساده ميل کنيد. مصرف همزمان روي با کلسيم، آهن، مس و منگنز بهصورت همزمان، سبب ايجاد اختلال در جذب تمام اين عناصر معدني در بدن ميشود. بههمين علت مکمل روي و ساير مکملهايي که نام برديم، نبايد باهم مصرف شوند.
• هشدار: اين مکمل را نبايد با شير يا دوغ مصرف كرد. آبهاي سخت و معدني هم سبب ايجاد اختلال در جذب روي ميشوند. فيتات موجود در حبوبات هم جذب روي را مختل ميکند و از دو ساعت قبل تا دو ساعت بعد از مصرف مکمل روي، نبايد حبوبات خورد. مصرف فيبر فراوان و ابتلا به اسهال هم از دلايل دفع بيشتر روي از بدن هستند. ميزان و زمان مصرف روي نيز به نظر و تجويز پزشک بستگي دارد.
3. مکمل آهن
مکمل آهن براي افراد مبتلا به کمخوني ناشي از فقر آهن که مدام دچار خستگيهاي مزمن، سردرد، سرگيجه و سستي بدن هستند، تجويز ميشود.
• توصيه: اين مکمل را ميتوان با آب ساده يا آب مرکباتي مثل پرتقال، مصرف کرد ولی خوردن آن با شير يا دوغ که حاوي کلسيم هستند، توصيه نميشود زيرا کلسيم سبب ايجاد اختلال در جذب آهن ميشود. بهتر است مکمل آهن را يا ناشتا يا 2 ساعت پس از صرف غذا مصرف كرد. اگر وقتي مکمل آهن را ناشتا مصرف ميكنيد دچار دلدرد و معدهدرد ميشويد، آن را 2 ساعت پس از غذا ميل کنيد. در ضمن، مکمل آهن را هر روز سر ساعت مشخصي مصرف کنيد تا دريافت و جذب آن در بدنتان به بهترين نحو باشد.
• هشدار: معمولا مصرف مکمل آهن با ابتلا به يبوست همراه است. براي رهايي از اين مشکل، ميتوانيد ميوهها، سبزيها و غلات سبوسدار که حاوي فيبر هستند، همراه آب فراوان و روغن زيتون در برنامه غذاييتان داشته باشيد.
4. مکمل اسيدفوليک
مصرف مکمل اسيدفوليک براي پيشگيري از ابتلا به کمخوني از پيش از باردار شدن تا مدتي پس از زايمان به خانمها توصيه ميشود.
• توصيه: اگر شما مکمل اسيدفوليک را با خوراکيهاي حاوي آن مثل اسفناج، کلم بروکلي، کلم سبز، کاهو، مرکبات، حبوبات و غلات سبوسدار مصرف کنيد، جذب آن در بدنتان افزايش خواهد يافت. اسيدفوليک هم مانند آهن، بايد هرروز سر ساعت مشخصي مصرف شود. سر ساعت خوردن اين مکمل در طول روز، چندان مهم نيست اما اگر برايتان ممکن است، بهتر است آن را حدود نيم ساعت پيش از خواب مصرف کنيد.
• هشدار: مصرف بيش از 1000 ميکروگرم اسيدفوليک در روز به هيچ فردي و تحت هيچ شرايطي توصيه نميشود. دريافت بالاي اين مکمل سبب پنهان ماندن نشانههاي کمبود ويتامين B12 در بدن ميشود که اين کمبود هم ميتواند مشکلاتي مانند آسيبهاي عصبي را در پي داشته باشد. افراد بالاي 50 سال و کساني که انواع گوشتها را از برنامه غذايي خود حذف کردهاند، جزو کساني هستند که بدنشان در معرض کمبود ويتامين B12 قرار دارد بنابراين بايد درمورد دوز اسيدفوليک حتما با پزشک مشورت کنند.
5. مکمل امگا3
مصرف مکمل امگا3 به افراد مبتلا به ناراحتيهاي قلبي، آنهايي که چربي خوب يا همان HDL بدنشان پايين است، بيماران مبتلا به افسردگي، فشار خون و تريگليسريد بالا، کساني که نياز به تمرکز بيشتري در طول روز دارند و بچههاي بيشفعال، توصيه ميشود.
• توصيه: مکمل امگا3 بايد همراه با غذا و با يک ليوان آب مصرف شود. مصرف بيش از اندازه و خودسرانه اين مکمل ميتواند تاثير منفي بر سلامت مغز داشته باشد، بههمين علت نبايد آن را خودسرانه يا بيشتر از دوزي که پزشک توصيه کرده است، مصرف كرد.
• هشدار: اگر با مصرف اين مکمل دچار اسهال، حالت تهوع و دلدرد شديد، حتما موضوع را با پزشک خود در ميان بگذاريد. بههيچوجه در دوران بارداري بدون نظر پزشک معالج، مکملهاي امگا3 را مصرف نکنيد زيرا برخي از انواع اين مکملها حاوي جيوه و براي مادر و جنين مضر هستند.
6. مکمل منيزيم
عملکرد صحيح ارگانهاي مختلف بدن، سلامت استخوانها و اعصاب ما به وجود اين ريزمغذي که حدود 25 گرم در بدن وجود دارد، وابسته است.
توصيه: حبوبات، غلات سبوسدار، اسفناج، سبزيهاي برگ سبز تيره و ساير سبزيها، دانهها و مغزها، سرشار از منيزيم و فيبر هستند و اگر همراه با مکمل منيزيم مصرف شوند، ميتوانند جذب اين ريزمغذي را در بدن بالا ببرند. مصرف مکمل منيزيم ميتواند براي افراد بيشفعال که به تمرکز بيشتري در طول روز نياز دارند هم مفيد باشد.
• هشدار: مکمل منيزيم بايد با آب ساده ميل شود و خوردن آن با ساير مکملها، دوغ يا شير توصيه نميشود.
منبع: www.salamat.ir
کلمات کلیدی: مکملهاي غذايي ، مکمل ويتامين ، Cمکمل روي ، مکمل آهن ، مکمل اسيدفوليک ، مکمل امگا3 ، مکمل منيزيم