

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
بگذارید کودکان اسباب بازی بسازند!
اگر این امکان را برای کودکان فراهم کنید که آنها خودشان با دست و فکر خود اسباب بازی های مورد نیازشان را بسازند به مراتب بهتر است از اینکه اسباب بازی آماده برایشان بخریم.
اگر چنین فرصتی ایجاد شود که کودکی بتواند فکر و دست های خود را به کار گیرد، قادر خواهد بود که به کمک نیروی ابتکار و ابداع خود، از چیزهای بی فایده و بی اهمیت که ممکن است والدین خواسته باشند دور بریزند، اسباب بازی های بسیارجالب و سرگرم کننده ای بسازد.
کودکان از وسایلی مانند میخ، میله های فلزی بلند و کوتاه، نخ، سیم های نازک و ضخیم، ظروف کهنه، درپوش باطری، قوطی کنسرو، کارتن، جعبه های مسواک و داروها، قوطی های خالی کبریت، سرقیچی و پارچه های اضافی از خیاطی، قرقره های اضافی از خیاطی، چوب و تخته های اضافی و دورریختنی از نجاری ها، چرخ اسباب بازی های خراب شده و وسایل اضافی دیگر چیزهایی می سازند که برای کودک بسیار جالب و لذت بخش است و هیچ اسباب بازی گران قیمتی نزد او مانند آن ارزشمند نیست و با آن برابری نمی کند.
دکتر |شعاری نژاد| در باره اهمیت و ارزش ساخته های کودکان می نویسد:
«هنگامی که بچه های من کوچک بودند از حمام محله، درپوش نوشابه ها را می گرفتم و در اختیار بچه ها می گذاشتم تا آنها را سوراخ، رنگ و ... کنند و هر چه می خواستند با آنها بسازند.
قوطی های خالی کبریت را هم در اختیارشان می گذاشتم تا با آنها هر چه می خواستند بسازند. از دوستانم می خواستم که روزنامه ها و مجلات را دور نریزند و آنها را دست بچه ها می دادم و آنها با قیچی هر چه دوست داشتند با آن کاغذها می ساختند.»
متأسفانه بعضی از والدین همه چیز را آماده شده برای کودک شان تهیه می کنند و خیال می کنند با خریدن اسباب بازی های گران قیمت و زیاد، زمینه رشد فکری و شکوفایی استعدادهای کودک را فراهم کرده و خدمت بزرگی به فرزندشان می کنند.
گرچه تهیه و خرید اسباب بازی برای کودک لازم است ولی باید توجه داشته باشیم که وقتی برای او یک قایق کوچک اسباب بازی می خریم، او را از لذت ساختن قایق با یک قطعه چوب به دست خودش محروم می سازیم.
یک دختر، اغلب از عروسکی که خودش با پارچه و یا کاموا درست می کند، خیلی بیشتر از یک عروسک گران قیمت که برایش می خریم خوشش می آید و دوست دارد با آن بازی کند.
والدین باید متوجه این امر باشند که علاوه بر تهیه و خرید اسباب بازی های مناسب، سعی نمایند با در اختیار قرار دادن ابزارهایی مانند چکش، میخ، قیچی و ... (با توجه به سن کودک) و وسایل اضافی و دورریختنی که قبلاً نامبرده شد، زمینه سازندگی، خلاقیت، ابتکار، نوآوری و سرگرمی کودک را فراهم نمایند.
به هنگام ساختن اسباب بازی و یا چیزهای دیگر، والدین دقت نمایند که دخالت آنان در کارهای کودکان هر اندازه کمتر و غیر مستقیم باشد بهتر است. مثلاً اگر کودکی مشغول ساختن اسباب بازی و یا نقاشی است نباید والدین به بهانه های مختلف عقاید و سلیقه خود را به کودک تحمیل نمایند. بهتر است او را آزاد بگذارند تا بتواند تصورات، تخیلات و ابتکارات خود را به طور طبیعی نشان دهد.
در صورتی که کودک از والدین تقاضای راهنمایی و کمک کرد، آنان با تشویق و راهنمایی های کوتاه و واضح و در همان حد خواسته کودک، او را راهنمایی نموده و از توضیحات اضافی خودداری نمایند.
دخالت بزرگ ترها به هنگام ساختن اسباب بازی و یا کارهای دیگر، ممکن است آنان را عصبانی و یا وابسته نماید. در هر دو صورت به استقلال فکری و حس اعتماد به نفس کودکان صدمه می زند.
منبع: کانال تلگرام بازی و خلاقیت
کلمات کلیدی: ساختن اسباب بازی ، اسباب بازی ، استعدادهای کودک ، قوطی های خالی کبریت ، عروسک ، کاموا ، استقلال فکری